Dugina zastava na koncertu Marije Šerifović

Slavila se Nova godina sinoć širom Srbije a najviše ljudi, kažu i više oko 10.000, okupio se na koncertu ispred Narodne skupštine. Među muzičarima koji su natupili bila je i Marija Šerifović koja je uradila jednu fenomenalnu stvar.

Marija Šerifović se pred Beograđanima i svima koji su se našli ispred Skupštine, pojavila odevena u crno. Poručila je kako je srećna što je dobila priliku da nastupa posle pauze od 20 meseci zbog korona virusa, a očigledno se i publika uželela nje jer su u nekoliko navrata skandirali njeno ime.

Međutim, ovaj nastup ostaće upamćen ne samo po njenoj muzici, već i po tome što je, nakon što je pevačica izvela poslednju numeru, iza nje, na bini, preko svih leda ekrana bila postavljena dugina zastava sa porukom “ljubav je zakon”, što je bio i slogan ovogodišnjeg Prajda.

Kako stoji u jednom od komentara u kom ljudi hvale Marijin potez, i više je od simbola to što je zastava bila postavljena baš ispred Skupštine, jer upravo tu su zarobljne nade svih pripadnika LGBTQ zajednice u Srbiji koji i dalje nemaju pravo na sklapanje istopolnih zajednica. Zakon koji je napisan i stavljen na raspravu pred poslanike nije izglasan i o njemu se još nije ni razgovaralo iako je prvobitno trebalo da bude usvojen pre početkom leta.

Svakako, nije pomoglo ni to što je predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao da sve i da zakon bude izglasan, on neće staviti svoj potpis na njega, što je finalni korak u tome da on počne da se primenjuje.

Inače, dugina zastava je nasala 1978. kada ju je dizajnirao Gilbert Baker za potrebe lokalne LGBT zajednice u San Francisku. Zastava se sastojala od osam pruga, a Baker je svakoj boji pridao posebno značenje. Masovno je počela da se koristi nakon što je stradao gej člana gradskog veća Hari Milk kao simbol solidarnosti, što je i dan danas.

Globalno prepoznat simbol LGBT pokreta zastava postaje 1985. kada je prihvatio InterPride (Međunarodno udruženje koordinatora LGBT povorki ponosa).

Izvor: noizz.rs

Postavi komentar

Dizajnirajte ovakav sajt uz pomoć WordPress.com
Započni